Top 5 polskich warzyw

Sie 17, 2020 przez

Top 5 polskich warzyw

Warzywa są bardzo zdrowe. Zwłaszcza w sezonie, kiedy dostajemy w sklepach i na straganach zieleninę świeżą, pochodzenia polskiego, która nie musiała być spryskiwana środkami utrzymującymi świeżość podczas długiej podróży. Wiadomo jednak, że pewne warzywa są bardziej wartościowe od innych. Tyczy się to również polskich warzyw, uprawianych w naszym kraju. Jakie są najzdrowsze polskie warzywa?

Zacznijmy od króla Jarmuża

Jarmuż to warzywo, które musiało się tu pojawić. Przewija się nawet na listach najzdrowszych warzyw świata. Nic dziwnego, że króluje również tutaj. Jest bogaty w witaminy A, C i K, błonnik, białko, przeciwutleniacze, sole mineralne i karotenoidów. Prawdziwy Sezam, kryjący skarby dla naszego organizmu. Dzięki wszystkim tym składnikom jedzenie jarmużu dobrze wpływa na nasza skórę, wzrok, obniża ciśnienie krwi i cholesterol,

Kapusta, tylko że szparagowa

Kapusta szparagowa, znana szerzej jako brokuły. Mimo iż jest z tego dość mało znana, to niezbyt wielka ilość brokułów zapewnia nam dzienną dawkę na witaminę C. Poza tym zapewnia nam witaminy A, E, K, dużą dawkę błonniku, manganu, fosforu, luteiny. Wyjątkowość brokuła jest oparta na innym związku – sulforafanu. To dzięki niemu kapusta szparagowa ma właściwości antynowotworowe.

Siostra pietruszki

Marchewka. Jedno z warzyw, które większość uwielbia wyławiać z niedzielnego rosołu. Mało kto jednak wie jak bardzo wartościowa pod względem odżywczym jest marchewka. Oprócz słynnego beta karotenu, zawiera bardzo ciekawy falkarinol. Jest to związek, dzięki któremu możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory płuc. Nie należy jednak z nią przesadzać. Wystarczy 200 ml soku z marchwi – świeżo wyciskanego, a nie kupnego – by zapewnić organizmowi 100% zapotrzebowania na witaminę A.

Królowa jest tylko jedna

Na tym zestawieniu nie mogło zabraknąć królowej polskich stołów. Bez nie ma uszek, pierogów, bigosu, łazanek i kapuśniaku. Oczywiście, że mowa o kapuście, która wcale nie jest taka pusta. Jak się okazuje jest wypełniona po brzegi liści witaminami z grupy B, C, potasem, fosforem, magnezem, sodem, wapniem, żelazem i manganem. Dzięki temu jedzenie jej wzmacnia układ odpornościowy, na surowo dobrze wpływa też na układ pokarmowy. Ma także pozytywny wpływ na wątrobę, woreczek żółciowy i nerki, ale raczej w postaci soku, niż bigosu, czy liści od gołąbków.

Kiedy potrzeba łez idzie się do…

Najzdrowsze warzywa ranking polski kończy się na cebuli. Dokładnie na tej samej, przy której niektórzy bardzo rzewnie płaczą. Jednak oprócz tego, że wywołuje łzy, działa także w przeszłości jako lek na wiele schorzeń. Reumatyzm, przeziębienie, zapalenie gardła, szkorbut. Wszystko to dzięki temu, że zawiera pokaźne zapasy witaminy C, fosfor, magnez, siarkę, cynk i krzem.

 

Podobne

Tagi