Słodko i zdrowo
Zwiększa się świadomość naszego społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. Ludzie jedzą zdrowiej. Jednak czasem każdego nachodzi ochota na coś słodkiego. Zwłaszcza dzieciom trudno zwalczyć tą ochotę. One jeszcze nie rozumieją, że coś szkodzi pomimo faktu, że dobrze smakuje. Nie od dziś wiadomo, że słodycze uzależniają a na ich działanie najbardziej podatne są dzieci. Najprostszym rozwiązaniem było by od początku nie podawać dziecku słodyczy. Jednak jest to niezwykle trudne z powodu zakorzenionej w nas tradycji dawania dziecku słodyczy przy każdej okazji.
O ile my jako rodzice będziemy nie podawać dziecku słodyczy to już dziadkowie nie koniecznie z tą decyzją się zgodzą. W takiej sytuacji warto zdecydować się na ekologiczne słodycze, W swoim składzie słodycze ekologiczne nie posiadają szkodliwych substancji. Słodzone są one naturalnymi słodyczami (np. miodem czy stewią). Są one mniej kaloryczne od zwykłych słodyczy a jednocześnie zawierają minerały i witaminy. Wbrew pozorom słodyczy ekologicznych jest szeroki wybór. Nie musimy się ograniczać do jednego rodzaju. Ważne jednak, że nawet w tym przypadku należy zachować umiar w jedzeniu.